Business Region
Kristiansand
Meny

/ Tidligere konkurranser

Det har tre ganger tidligere blitt avholdt Grønn forretningsidékonkurranse som likner på årets utgave av Bærekraftig forretningsidekonkurranse. Både i 2016 og 2017 ble konkurransen en stor suksess. Vinnerne fra begge år kom blant annet med i akselleratoren Climate-KIC, som er et av EUs hovedinitiativ når det gjelder innovasjon knyttet til klima.

Konkurransen 2018

På finalearrangementet pitchet 8 deltakere sine grønne forretningsideer, hvor SCT Biotech fra Arendal stakk av med seieren med sin ide om gjenvinning av flytende avfall fra oppdrettsnæringen til blant annet energi, fiskefor og destillert vann. Andre og tredjeplass gikk henholdsvis til Flygeaske fra søppelforbrenning fra Søgne og ECO Trawl fra Kristiansand. Søgne-gründeren arbeider med omgjøring av giftig avfall til miljøvennlig bygningsmateriale for å unngå deponi og bruker avfallet som ressurs. ECO Trawl fra Kristiansand arbeider med styrbare tråldører ved hjelp av datateknologi for å redusere drivstoffbruk, bifangst og bunnkontakt.

Konkurransen 2017

Etter påmeldingsfristen 31. oktober hadde 20 meldt seg på konkurransen, og juryen valgte ut 10 grønne idèer som gikk videre til finalen 16. november.
Det var en god variasjon av grønne forretningsidèer som kjapt ble presentert for juryen og publikum på Bankloftet hos DNB torsdag kveld 16. november Selv om det var konkurranse var det god stemning blant deltakerne med deling av tips, kontakter og erfaringer.  – Juryen hadde en utfordrende valgprosess med 10 godt forberedte finalister, som alle holdt meget bra presentasjoner, forteller juryleder Øyvind Arnesen.

Juryen gikk for Simon Loginov som vinner av grønn forretningsidèkonkurranse på Agder. 

De ble vurdert ut fra følgende kriterier:

 • Forretnings/markedspotensial
 • Potensiale for arbeidsplasser eller samfunnseffekt
 • Innovasjonsgrad eller teknologihøyde
 • Klima-miljøpåvirkning
 • Evne/mulighet til å realisere ideen

Pallen gikk til Arendal og Mandal

Simon Logoniv holder til i Arendal, og har utviklet en teknologi for miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer + hydrogen. – Vi har testet i ideen i ovner hos Elkem, og det fungerer, fortalte Loginov til juryen i en kjapp 5 minutters presentasjon.

– Vårt produkt, PyroBiokarbon – er et høyverdig karbonprodukt med krystallisk struktur som kan produseres fra kun organisk materiell som råstoff. Ved en termisk splittelsesprosess i hydro-karboner frigjøres hydrogen fra karbon, forteller Loginov.

– Vi kvitter oss med miljøfiender og sitter igjen med enorme miljøbesparelser, høyverdig karbon, overskuddsvarme og hydrogen. Hydrogen kan brukes videre som en ren og miljøvennlig energikilde. Produksjonen vil ikke trenge ekstern energitilførsel. Den vil forbruke 10% av det hydrogenet den selv produserer for egne produksjonsbehov. Resten (90%) kan selges. forteller vinneren.

– Enkelt sagt kan vi si at vi lager små og veldig rene karbonpellets fra f.eks planterester og annet biologisk materiale som kan benyttes i en rekke industrisammenhenger, blant annet innen smelteverksindustrien og innen medisin.  Dette har en stor miljøgevinst siden det erstatter blant annet bruk av oljebasert koks og kull.  Et biprodukt er hydrogengass som også benyttes i en rekke industrielle sammenhenger for å bli mer miljøvennlig, forteller Loginov.

– Vi samarbeider  med bedriftene i Eyde-klyngen i vårt forskningsarbeid, og utfører tester på Elkem og UiA, forteller en glad vinner av forretningsidèkonkurransen, som er født i Russland, og gjerne vil bidra til teknologiutvikling i Norge.

Ifølge siste FN rapport, er drivhuseffekten av biometan fra 84-100 ganger større enn CO2 i 20 års perspektiv. Så ved å bruke kun bio-ressurser som råmaterial vil en produksjonsmodul spare miljøet med 2.5 mill tonn CO2 ekvivalenter per år.

Andreplassen gikk til selskapet FoamRox/TPD ved Rolf Terje Jakobsen i Mandal. Har har i mange år forsket på et miljøvennlig alternativ til bruk av betong i tunneler, og har nå utviklet materialer som både er brannsikkert og isolerende, og testes nå ut hos SINTEF i Trondheim. Erstatningsmaterialet er også lettere enn betong, og produseres med mindre CO2 utslipp. Dette er et produkt som kan ta av både nasjonalt og internasjonalt og bli en grønn vekstbedrift. 

Tredjeplassen gikk til Norwegian Shores, norske østers, ved Espen Bierud i Arendal. Selskapet har allerede tatt opp og solgt 2.300 stillehavsøsters som «forurenser» havbunnen rundt sørlandskysten. Selskapet er kontaktet av fiskeridepartementet, og er i god produksjon med å ta opp stillehavsøsters og distrubuere i salg. Selskapet jobber nå med å skape et større marked for produktene i Norge, og håper det vil ta av på samme måte som kongekrabbene har gjort i nord. Samtidig løser selskapet et miljøproblem, og gir flere arbeidsplasser.

Juryen besto av:

 • Øyvind Arnesen (juryleder), prosjektleder for grønn forretningsutvikling i Kristiansand kommune.
 • Andreas Eriksen, bedriftsrådgiver i DNB
 • Tina Abrahamsen, næringsrådgiver i Kristiansand kommune
 • Ellen Saltermark, kunderådgiver på Agder i Innovasjon Norge
 • Vincent Claveau, gründer og daglig leder I UPC Tech, 2016-vinner av Grønn Forretningsidékonkurranse
Oversikt over de 10 finaledeltakerne

Oversikt over de 10 finaledeltakerne

Konkurransen 2016

5 finalister ble plukket blant påmeldte forretningsideer fra hele Agder. Finalistene var UPC Tech, Sunsense, AlgeVita, Scanwatt og Maren Grobæk. Forut for finalen fikk kandidatene pitchetrening og veiledning. Hver finalist fikk 5 minutter til presentasjon etterfulgt av 5 minutter spørsmål fra juryen. Samtlige gjorde en kjempejobb med å presentere sin idè. Deretter ventet lærerik reise til Estland for å bivåne finalen i Europas største grønne forretningsidekonkurranse for de tre vinnerne. Vinneren av førstepremien fikk deretter pitche i finale i greenovation forretningsidekonkurranse i forbindelse med Oslo Innovation Week 18.10.2016

Bedømmelseskriterier:

 • Forretnings-/markedspotensial
 • Potensiale for arbeidsplasser eller samfunnseffekt
 • Innovasjonsgrad eller teknologihøyde
 • Klimapåvirkning
 • Evne/mulighet til å realisere ideen
 • Kvalitet på selve pitch-fremføringen

Vinneren ble UPC Tech fra Kristiansand med en løsning som muliggjør miljøvennlig pulverlakkering på treverk. – Maling og spraylakk er en stor kilde til utslipp av klima- og miljøfiendtlige flyktige organiske forbindelser. Her har UPC Tech muligheter i et stort globalt marked, sa prosjektleder Øyvind Arnesen, som også mener de andre fire vinnerne er spennende prosjekter som peker på ulike klima/miljø/samfunnsutfordringer.

Andreplass gikk til Hege Salvesen fra Arendal med algebasert superfood.

Tredjeplass gikk til Knut Henriksen fra Søgne som arbeider med å omdanne miljøfarlig avfall fra nikkelproduksjon til etterspurt nikkel råjern

Finalistene sammen med Andreas Eriksen fra DNB

Finalistene sammen med Andreas Eriksen fra DNB