Business Region
Kristiansand
Meny

/ Konkurransedetaljer

Bærekraftig forretningsidékonkurranse er et initiativ for å stimulere til og hjelpe frem innovasjoner og ideer som kan bidra til en bedre fremtid og danne grunnlag for fremtidige vekstbedrifter og arbeidsplasser i Agder.

Hvorfor bør du delta?

Fordi du drømmer om å få idéen din realisert og lansert både på det nasjonale og internasjonale markedet. Ved å melde deg på har du mulighet til å bli valgt ut til å presentere idéen din under et finalearrangement i uke 42 i Kristiansand under Miljøuka.

Dersom du blir en av finalistene vil du få profesjonell hjelp til å presentere ideen din og mulighet til å vinne premier som kan gi deg drahjelp til å komme videre.

Hvem kan delta?

 • Du må ha en forretningsidè som innebærer en løsning (produkt, prosess eller tjeneste) som bidrar til å redusere negativ påvirkning på miljø/klima, direkte eller indirekte, på kort eller lang sikt eller bærekraft for øvrig.
 • Bosted (hvis person) eller forretningsadresse (hvis firma) er i Agder.
 • Forretningsidè i en tidlig fase, men tilstrekkelig klar for pitching.
 • Kanskje er du gründer, oppstartsbedrift, forsker, student, konsulent, ingeniørselskap eller noe helt annet med en god idé.
 • Det er ennå ikke solgt produkter, løsninger eller prototyper på kommersielle betingelser/eventuelt at man ikke har oppnådd vesentlige inntekter. 
 • Ideen må være realistisk, gjennomførbar og ha markedsvekstpotensial.

Ta gjerne kontakt med Helene Vedal hvis du har spørsmål. 

 

Opplegg og tidsplan

Konkurransen vil foregå i tre trinn:

1. Påmelding innen 11. september. Jo tidligere du melder deg på, jo tidligere har vi mulighet til å stille deg oppklarende spørsmål og eventuelt etterspørre mer informasjon.

2. En fagjury vil plukke ut inntil 5 påmeldte deltakere til pitchekonkurranse. Alle finalister får veiledning og støtte i utarbeidelse av presentasjon, samt pitchetrening frem til finalen.

3. Finale under miljøuka i Kristiansand (uke 42) i DNB gården i Kristiansand. 

Alle finalister vil få oppfølging og eventuell eventuell bistand til å søke deltakelse i Climate Launchpad konkurranse eller opptak i Climate-KIC ved neste anledning. 

Hvilke ideer er vi på jakt etter?

Bærekraftige ideer uavhengig av bransje. For ressursutnyttelse, gjenbruk, forbedring av industriprosesser, avfallsutnyttelse, dataanvendelse og IKT-løsninger, transportløsninger, energiløsninger, kjemikaliebruk, grønne byggløsninger, klima-/miljøvennlige materialer eller ulike tekniske løsninger. 

Eksempler fra konkurransen i 2016 var pulverlakkering på tre, havgående oppdrettsfartøy, omdanning av farlige avfallsstoffer til nye kommersielle produkter, bruk av alger i matproduksjon, solcellemoduler, klimaregnskap, bedre matutnyttelse, UV-målere, mini sol-anlegg, biofyringsanlegg, app for samkjøring, mer effektiv montering av solcellepanler, utnyttelse av fiskeavfall og næringsstoffer fra fisk i plantedyrking og en spesiell form for miljørettet utendørsreklame.  

I 2017 var det deltakere som ville redusere matsvinn, utnytte den uønskede stillehavsøstersen i norsk kystfarvann, rense vann, oppdrettsanlegg til havs, mijøvennlig erstatning for betong, bruk av marinsnø for å trekke ut CO2 fra atmosfæren, miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer og hydrogen, utvinning av næringsstoffer fra tare, utnyttelse av avfallet lakseskinn, samt øke kraftproduksjon av havvindmøller ved å kombinere bølge- og havstrømskraft. 


Hva kan jeg vinne?

På grunn av korona-situasjonen må det ta forbehold om endringer i premier som innebærer reising.

Vinneren av konkurransen premieres med:

 • Reise, opphold og deltakeravgift South by Southwest (SXSW) for 1 person *
 • Mentortilskudd fra Innovasjon Norge (verdi 30.000,-) **
 • Tre måneders kontorplass på CoWorx (Kristiansand) eller Torvgata 7 (Arendal).

 

Alle finalister

 • Får rådgivning og profesjonell pitchetrening før finalen.
 • Hjelp til å søke deltakelse i Climate-KIC eller Climate Launchpad ved neste anledning 
 • Bok og arbeidshefte “Disciplined Entrepreneurship” av Bill Aulet, Massachusetts Institute of Technology Entrepreneurship

 

* Deltaker må selv dekke utgiftger til kost
**Mentortilskudd forutsetter at de formelle kriteriene til Innovasjon Norge oppfylles. 

Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Behandling av din informasjon

Informasjonen du sender inn ved påmelding blir gjennomgått av jurymedlemmene. Disse har taushetsplikt. Du har selvfølgelig fullt eierskap til informasjonen og intellektuelle rettigheter. Vi forbeholder oss retten til å kunne offentliggjøre navn på forretningsidéen og navn på påmeldte.

Hva kreves for å vinne?

Først og fremst en god forretningsidé, men også en ide som er økonomisk bærekraftig! Så må du være forberedt på litt intensivt arbeid og forberedelser i forkant av en eventuell finale – det vil si arbeid med selve presentasjonen din og trening på å fremføre.

Jeg har ikke pitchet før eller laget en presentasjon

Dette får du hjelp til. Alle skal benytte samme mal for presentasjonene – det vil si at temaene som du skal si noe om er gitt. Det gjør det enklere og sikrer samtidig at juryen får informasjonen de trenger. Du får gratis veiledning og pitchetrening forut for finalen. Veldig mange opplever at det har en egenverdi å lære mer om pitching og presentasjoner.

Jeg har vært påmeldt tidligere, kan jeg delta på nytt?

Vinnere kan ikke delta på nytt. Har du en idé som du har videreutviklet siden sist, er du velkommen til å delta.

Påmeldingsfrist og finaledato

Påmeldingsfristen er 11.september
Finalendatoen er i uke 42 (mer informasjon kommer)

Språk

Konkurransen er i utgangspunktet på norsk, men du kan melde deg på og holde din finalepresentasjon på engelsk også.

Jeg har noe annet jeg lurer på

Ikke noe problem! Ta kontakt på e-post  eller telefon 920 69 978

Meld deg på ved å fylle ut skjemaet på denne linken!