Business Region
Kristiansand
Meny

Business Region Kristiansand
Rådhusgata 12
4611 Kristiansand

Gründerpris for satsing på datasentre til sjøs

Kristiansands-gründere vil redusere det enorme forbruket av kraft i datasenter-industrien. Det førte til seier i Bærekraftig forretningsidé-konkurranse 2023.

Finalen ble holdt under arrangementet DNB NXT/Bærekraftig forretningsidé-konkurranse i Kristiansand. Om lag 100 publikummere var samlet da en rekke gründere møtte investorer og selskapet Orca Connex stakk av med seier i konkurranse.

Vil benytte sjøvann til kjøling

– Verdens datasentre står for 3 prosent av verdens totale strømforbruk og øker kraftig. Rundt 40 prosent av energiforbruket går til kjøling, sier gründerne Andreas H. Næss og Stian Westbye som var både overrasket og meget blide etter at juryen kåret dem til vinnere av årets konkurranse. Gründerne har skaffet seg et stort lag av medspillere og vil utforske muligheten for å ha datasentre til sjøs, hvor sjøvann benyttes til kjøling.

Som vinnere premieres de med inntil 150.000 kroner i støtte til videre satsing. Partnerne bak konkurransen er Kristiansand kommune ved Business region Kristiansand, DNB, BDO og Agder fylkeskommune.

– Innovasjon er viktig for næringsutvikling og vi er svært glade for å se at det både er mange gründere med gode bærekraftige idéer, og stor interesse for hva som skjer i Start-up-miljøet på Sørlandet, fortalte Næingsrådgiver Stein Otto G. Daatland i Business Region Kristiansand.

Fikk skryt av Norges «Start -Up gudfar»

DNB NXT og Bærekraftig forretningsidé-konkurranse var årets Techpoint-fagspor for gründerskap med StartUps, vekstbedrifter, investorer og etablert næringsliv. Arrangementet bød på foredragsholdere som Maria Archontoulis, Head of startup and partnerships i DNB, Preben Songe-Møller fra Skyfall Ventures, og ikke minst Norges Start-Up gudfar» Rolf Assev.

Rolf Assev har hjulpet norske tek-bedrifter gjennom rollen som gründer og partner i Startuplab og gjennom 12 år har han vært med å investere i mer 300 av dem.

– Dette var knallbra og de beste presentasjonene jeg har hørt på lang tid, sa Assev om finalistene og har allerede avtalt møter med noen av dem.

I samarbeid med DNB var en rekke investorer også invitert til å treffe innovative selskap fra regionen. Både unge gründerselskap og vekst-selskap fra Agder fikk korte førstegangsmøter med investorer under arrangementet. Skyfall Venture, Startuplab, Oxidane Ventures, Gumpen Invest og Skagerak Capital var alle til stede og fikk høre om konsepter under utvikling.

"En utrolig lærerik opplevelse"

Jeanette Tharaldsen møtte Preben Songe-Møller fra Skyfall Venture for å snakke om velferdsteknologi som nå utvikles. Tharaldsen leder selskapet Aiveao som utvikler smart programvare og hjelper mennesker med demens ved å bruke kunstig intelligens for å tolke behov og tegn på smerte hos mennesker med kognitiv svikt.

– Dette var en utrolig lærerik opplevelse! Jeg fikk verdifulle tilbakemeldinger og nye relasjoner, sa hun.

Vivian Wam Fjell, gründer av selskapet Vivid-Edtech, fikk også møte ulike investorer. Gründerselskapet fra Kristiansand utvikler nye løsninger knyttet til digitale møter.

– Jeg fikk innsikt i hvordan investorer tenker, så det var inspirerende. Å få være med på speed-date er en flott mulighet til å møte lokale og nasjonale investorer og jeg har allerede avtalt et nytt møte med en av investorene på arrangementet, fortalte hun. 

Blant andre møtte hun Kristine Gumpen, fra Gumpen Invest. 

– Det var veldig gøy å bli bedre kjent med spennende lokale selskaper, som har forretningsidéer som benytter teknologi til å løse problemer på en bærekraftig måte, avsluttet Gumpen.

Se bilder fra arrangementet