Meny

/ Mer enn sol og sommer

Kristiansandsregionen har unike kvaliteter som legger til rette for å leve gode liv.

At landsdelen oppleves som attraktiv, er en betydelig fordel for nyetablerte industribedrifter på jakt etter dyktige medarbeidere. Kanskje handler det litt om størrelse; Kristiansand er minst blant landets fem største byer. Den har storbyens rike kultur- og opplevelsestilbud og småbyens korte avstander til servicetilbud, natur og frilufts-områder. Og mens andre storbyer opplever pris-press og mangel på boliger, har Kristiansand et bredt boligtilbud til fornuftige priser.

Mange har oppdaget disse kvalitetene. Kristiansandsregionen har hatt en stabil tilvekst av tilflyttede de siste årene, og har en ung befolkning som setter sitt preg på den lille storbyen. Ikke overraskende ble Kristiansand i 2018 kåret til Norges mest attraktive by av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Skole og barnehage
Kristiansand har god barnehagedekning og et variert tilbud med hensyn til størrelse, faglig innhold og geografisk spredning. Barnehagene i Kristiansand er blant landets beste, ifølge Utdanningsdirektoratets foreldreundersøkelse. Den viser at foreldre i Kristiansand er mest fornøyde med barnehagen sin, sammenlignet med de andre store kommunene. Det er også god skoledekning og en veletablert internasjonal skole i kommunen. Den internasjonale skolen er et gratis tilbud, og et attraktivt supplement for internasjonale arbeidere med barn i skolealder. 

Natur og friluft
Kristiansand består av et kompakt bysentrum omgitt av kyst og idylliske friluftsområder. Baneheia og bymarka ligger nord for Kvadraturen og byr på badevann, flotte turløyper og oppkjørte skiløyper vinterstid. Beveger man seg sørover i Kvadraturen, mot sjøen, finner man Odderøya, med kafé, gallerier, krigshistorie og flere idylliske badeplasser. Skjærgården, med sine blankskurte svaberg og rolige viker, er aldri langt unna.

Foto: Terje Rakke/Visit Sørlandet

Foto: Terje Rakke/Visit Sørlandet

Kunst og kultur
Motoren i regionens kulturliv heter Kilden teater- og konserthus. Den prisbelønnede institusjonen er et av Nordens mest spennende miljøer for profesjonell scenekunst og musikk. I 2019 opplevde 176.000 publikummere 848 konserter, forestillinger og arrangementer her. Kilden teater- og konserthus er hjemmet til blant andre Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater og Kilden Opera. 

Med etableringen av den mye omtalte Kunstsilo Kristiansand, blir byen og Sørlandets Kunstmuseum permanent tilholdssted for Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernistisk kunst. 

Kristiansand satser på kultur og byr på et rikt festivalliv gjennom hele året. Hver sommer kommer titusenvis av unge mennesker til Kristiansand og Palmesus; Skandinavias største og beste strandfest. 

Attraksjoner
Kristiansand er Kaptein Sabeltanns rike. Han befinner seg i Kristiansand Dyrepark som er en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Bor du i Kristiansand er du kun en kort busstur unna en park hvor du, foruten sjørøvere, kan se dyr fra hele verden, delta i aktiviteter og besøke badeland. Et stort badeland finner du også i Kristiansand sentrum. Aquarama har store inne- og utendørs basseng og tilbyr mange aktiviteter og spafasiliteter like ved Bystranda.

Klatreparken Høyt og Lavt Kristiansand ligger en ti minutters tur fra Kristiansand sentrum i naturskjønne omgivelser. Med sine mange løyper og ziplines er den spennende for både store og små. I Vennesla like utenfor Kristiansand kan du kjøre med Norges første museumsjernbane, Setesdalsbanen, og oppleve over 100 år gamle damplokomotiver i virksomhet. 

Sørlandsparken er en attraksjon i seg selv, med 450 bedrifter og virksomheter. Her ligger også Sørlandssenteret, Skandinavias største kjøpesenter målt i areal, med 147 butikker og en gulvflate på 172 000 kvadratmeter.