Business Region
Kristiansand
Meny

/ Bygger verdens første fibertaukran

Når du skal løfte en 150 tonn tung dings fra 4000 meters dyp, har MacGregor akkurat det du trenger.

- Vi har også noe som ingen andre har, for kranen vi nå bygger i Kristiansand, er den første i verden av sitt slag, sier Høye G. Høyesen, administrerende direktør i MacGregor Norway.

Store offshorekraner, som MacGregor har spesialisert seg på, bruker tradisjonelt tykke stålvaiere som tau. Stål veier mye, så løftekapasiteten til kranen blir i praksis redusert på større havdyp, fordi mye av løftekapasiteten går med til å løfte selve stålvaieren. På den nye kranen er stålvaieren erstattet av fibertau, som ikke bare veier mindre, men som flyter i vann og dermed ikke belaster kranens totale løfteevne.

En tradisjonell kran med 150 tonns løftekapasitet kan ikke løfte mer enn 40-50 tonn på 4000 meters dyp, fordi 4000 meter stålvaier alene veier over 100 tonn. Men en tilsvarende fibertaukran kan løfte 150 tonn på 4000 meters dyp, fordi tauet i praksis ikke veier noe.

REVOLUSJONERENDE TEKNOLOGI
- Fibertau representerer en revolusjonerende teknologi for store offshore kraner. Tauets egenskaper gjør at kranene kan settes på mindre skip, som er raskere og rimeligere, både å bygge og operere, enn store skip. Fordelene med fibertau er mange, sier Høyesen.

I samarbeid med underleverandører har MacGregor utviklet løsninger som motvirker tekniske utfordringer, som for eksempel varmeutvikling, som til nå har hindret utbredt bruk av fibertau på store kraner. DNV-GL har også vært med hele veien og både teknologien og kranen blir fullt sertifisert i henhold til deres nyeste regelverk.

Fibertaukranen er den foreløpig siste i en serie innovasjoner fra MacGregor Norway. Selskapet, med hovedkontor i Arendal og en stor avdeling i Kristiansand, har de siste årene vunnet flere internasjonale innovasjonspriser.

- Vi har brukt nedturen i olje- og gassindustrien til å innovere og finne smartere løsninger. Det øker konkurransekraften, slik at vi kan ta større markedsandeler når markedet nå ser ut til å snu oppover igjen, sier Høyesen.

Dimensjonene på den nye fibertaukranen til MacGregor er enorme, konstaterer administrerende direktør Høye G. Høyesen (t.v.) og VP Business Development Ingvar Apeland i MacGregor Norway. Photo: Arne Roger Janse

Dimensjonene på den nye fibertaukranen til MacGregor er enorme, konstaterer administrerende direktør Høye G. Høyesen (t.v.) og VP Business Development Ingvar Apeland i MacGregor Norway. Photo: Arne Roger Janse

FORSKNING OG UTVIKLING
MacGregor Norway har og har hatt flere forsknings- og utviklingssamarbeid, blant annet med Universitetet i Agder og Mechatronics Innovation Lab, og har dessuten deltatt i flere utviklingsprosjekter med andre selskaper i samme bransje.

- Vi investerer tungt i kompetanse, forskning og innovasjon. Innen løfteteknologi er det nå ingen områder i verden som har høyere kompetanse enn kristiansandsregionen. Og i Arendal er vi verdensledende innen laste- og losseløsninger for olje- og gassindustrien, sier Høyesen.

Ledende kompetanse ligger ikke bare bak MacGregors fibertaukran, men også selskapets forankringsløsninger for verdens første flytende vindpark, verdens første offshorekran med bevegelseskompensering i tre dimensjoner og bevegelseskompenserte gangveier for offshore vind.

- I MacGregor-konsernet er alle offshoreløsninger nå plassert under MacGregor Norway. Det er en stor honnør til kompetansemiljøet på Sørlandet. Vi vet at andre internasjonale selskaper i vår bransje vurderer Sørlandet på samme måte, sier Høyesen.